Fixiemag wand in Hoog Catharijne

In het kader van de Tour de France 2015 die in Utrecht van start gaat mochten wij van Fixiemag een hele wand aankleden in Hoog Catharijne (ter gelegenheid omgedoopt tot Mont Catharine) met meer informatie over Fixie’s. We vertellen het verhaal van de eerste dertig jaar van de Tour de France toen het nog verboden was om met versnellingen te rijden. De Tour de France is ontstaan in 1903 en werd destijds georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto-Velo. Begin 20ste eeuw heeft Frankrijk twee toonaangevende sportkranten, “L’Auto-Vélo” en “Le Vélo“. Le Vélo, de sponsor van de wielerklassieker Bordeaux-Parijs, is veruit de best verkopende krant; de oplage bedraagt 80 000 tegenover 20 000 voor L’Auto-Vélo. Henri Desgrange wil hier iets aan doen en samen met Géo Lefèvre komt hij op het idee om een ronde van Frankrijk voor wielrenners te organiseren. In 1937 werd voor het eerst een fiets met versnellingen toegestaan: de derailleur. Tourbaas Desgrange moest er even aan wennen, want hij vond het naar eigen zeggen meer iets voor vrouwen, dwergen en invaliden. Geïnspireerd op de hierna door Desgrange hem uitgesproken quote zijn wij aan de slag gegaan.

“I applaud this test, but I still feel that variable gears are only for people over 45. Isn’t it better to triumph by the strength of your muscles than by the artifice of a derailleur? We are getting soft. Come on fellows. Let’s say that the test was a fine demonstration – for our grandparents! As for me, give me a fixed gear!

De derailleur had drie versnellingen, waardoor renners konden schakelen zonder een wiel te vervangen. Voorheen bestonden er namelijk verschillende wielen voor bergopwaartse of bergafwaartse routes. De Franse favoriet Roger Lápebie was een van de eerste die de derailleur gebruikte.

Afgelopen zaterdag zijn we druk bezig geweest met het neerzetten van een test fixed gear fiets. Heb je nog nooit op een fixie gezeten dan is dit je kans! Kom snel naar onze muur in Hoog Catharijne en try it out! (op eigen risico 😉 ). Ondertussen heeft Munir de Vries (www.munirdevries.nl) al zijn creativiteit los gelaten op een ander gedeelte van de wand om de quote van Desgrange te verbeelden. Kom snel naar Utrecht, het staat er nog een paar weken! Benieuwd naar wat we gedaan hebben? Bekijk de foto’s hieronder.

 

More from Vincent Ariëns
De fietsbrug van de toekomst
Het is absoluut geen nieuwe idee. Al in 1897 begon de amerikaanse...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *