Mokumono vindt de productie van de fiets opnieuw uit!

Het met de hand maken van fietsen is in ons land door de relatief hoge loonkosten helaas te duur. Veel fietsen worden nu gemaakt in landen met lagere loonkosten zoals Azie of oost-europa. Het produceren van een fiets in Nederland is daarom makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal om de fiets prijstechnisch ook nog aantrekkelijk in de markt te zetten.

Totdat we in Oktober 2014 kennismaakte met EPO Bycicles, resulteerde dit al snel in een interview met de bedenker Bob Schiller. Wat een te gekke fiets zeg! In mei 2015, bijna een jaar gelden kwamen we EPO Bicycles voor de laatste keer tegen toen ze hun prachtige prototype presenteerden. En nu is daar eindelijk de fiets die wij kunnen kopen via Kickstarter. De helemaal in Nederland gebouwde en ontworpen fiets: Mokumono. Er is een bedrag van 90.ooo euro nodig om de fietsen te kunnen produceren en je bent eigenaar vanaf 1150 euro. Dat lijkt veel geld maar als je ziet welke componenten er gebruikt zijn dan valt dit reuze mee.

Voor de designers en techneuten onder ons, het volgende. Geïnspireerd door de auto-industrie worden de Mokumono fietsframes gemaakt van twee platen aluminium die in een vorm gedrukt worden en vervolgens met lasers aan elkaar gelast worden. De Europese auto-industrie heeft het voor elkaar gekregen om een deel van de productie binnen Europa te houden door technieken te gebruiken die zich makkelijk laten automatiseren.

Die productietechniek komt ook terug in het ontwerp van het sterke en lichtgewicht frame. De hoge rand aan de omtrek van het frame splitst het frame in twee delen waarmee de nadruk komt te liggen op de manier waarop deze gebouwd is. De onderdelen die gekozen zijn voor de Mokumono zijn van de hoogste kwaliteit: zo zit het Gates­snaaraandrijvingssysteem erop en de Shimano 105 groep hydraulische schijfremmen.

Zie jij wel iets in een fiets van Nederlandse bodem die daarnaast een karakteristieke vorm kent? Dan kun je er hier eentje reserveren. De fiets kost zoals gezegd 1150 euro exclusief 25 euro aan verzendkosten. De fiets is dus wel redelijk aan de prijs, maar je krijgt er een prachtig, uniek apparaat van Nederlandse bodem voor terug!

 

More from Vincent Ariëns
Nieuwe remhendels voor je fiets?
Na het succes van onze converter is het tijd voor het volgende...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *