Je eigen Fixie bouwen

Hoe ga je jou eigen Fixie bouwen. Alle begin is moeilijk, zo ook het bouwen van je eigen Fixie of Singlespeed. Fixiemag helpt je daarom graag! Laten we maar eens beginnen bij de basis. Wat is het verschil tussen een Fixie en een Singlespeed? Goed om te weten voordat we de Fixie gaan bouwen. Meteen aan de slag? Hiernaast vind je alle Doe het zelf artikelen! We helpen je op weg met het ombouwen van je racefiets om naar een Singlespeed, vertellen je waar je op moet letten als je een fiets gaat kopen en geven je toegang tot de veelgestelde vragen over het bouwen van je eigen fixie.

Een fixie is de afkorting voor een fixed gear fiets, of in normaal Nederlands een doortrapper. Deze fiets heeft als eigenschap dat hij één versnelling heeft en geen vrijloop. Dat betekent dat je de voeten niet stil kunt houden op de trappers. Remmen doe je door tegendruk te geven en als je echt heel goed bent kun je ‘Skidden’. Wanneer je dit doet rem je slippend. Normale remmen ontbreken op de fixie, het is namelijk oorspronkelijk een baanwielrenfietsen die hebben geen remmen.

Een singlespeed heeft wel een vrijloop en in ieder geval één rem. Wanneer je net begint is dit dus iets aangenamer en wanneer je veel door de stad of druk verkeer moet waarschijnlijk ook wat praktischer en veiliger. Er bestaan ook naven waarbij je tussen fixed en singlespeed kan wisselen, de zogenoemde flip flop naven. Houdt dit dus in je achterhoofd wanneer je jouw Fixie gaat bouwen.

Klein detail, wettelijk gezien is een fixie op de weg niet toegestaan in Nederland (en veel andere Europese landen).  Volgens de wet moet je tenminste over één mechanische rem beschikken.

Wanneer je een eigen fixie wilt bouwen is inspiratie natuurlijk ook van groot belang! Op de volgende pagina’s inspireren we je met genoeg materiaal voor tientallen fietsen. Daar zit vast iets tussen voor jou eigen fixie of Singlespeed. Waar wacht je nog op?

  • Fixie Bouwen, inspiratie van andere Fietsen
  • Fixie Bouwen, de ogen van je fiets de:  Wielen
  • Fixie Bouwen, daar kijk je uiteindelijk het meest naar:  Sturen
  • Fixie Bouwen, lekker zitten dat wil iedereen, inspiratie over Zadels
  • Fixie Bouwen, inspiratie over  Fashion
  • Fixie Bouwen, misschien wel het belangrijkste onderdeel:  Sloten