FAQ voor het bouwen van je Fixie

Veel gestelde vragen!

Natuurlijk ben je niet de eerste die een Fixie zelf wil bouwen. Een aantal veelgestelde vragen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

1. Als het niet lukt, kunnen jullie me dan helpen?

Jazeker! Fixiemag verzorgt workshops waar je tegen een kleine vergoeding aan mee kunt doen. We kunnen je ook helpen met het kopen én vinden van de juiste onderdelen en zullen altijd ons best doen om je fiets snel en eenvoudig op de weg te krijgen.

2. Wat heb ik nodig om mijn eigen fixie te bouwen?

Goede vraag! Natuurlijk kun je helemaal je eigen gang gaan maar er zijn wel een aantal onderdelen die je sowieso nodigt hebt. Hieronder vind je een checklist van de onderdelen die je zeker nodig hebt: frame, voor- en achterwiel, 2 binnenbanden, 2 velglinten, 2 banden, 1 balhoofd, een stuur, een stuurpen, handvaten of tape voor handvaten, remmen (remklauw voor, eventueel eenachterrem, cover + wirekit), 1 zadel, 1 zadelpen, 1 crankset, een ketting, 1 bottom bracket, pedalen, 1 of 2 tandwielen (fixed en free), pedaalremmen. Het is een hele lijst, dus als je vragen hebt, neem vooral contact met ons op, dan kijken we graag vrijblijvend met je mee.

3. Ik wil graag een freewheel op mijn oude racefiets frame, kan dit? Waar moet ik op letten?

Ja dit kan. Je kunt dan een wielset met een freewheel naaf bestellen. Oude racefietsen kunnen vaak prima omgebouwd worden tot fixies. Je kunt er ook voor kiezen om een converter te gebruiken en zo een bestaande wielset om te bouwen. Wil je graag je oude wielen behouden? Wij van fixiemag hebben daar een oplossing voor gevonden! Meer daarover kun je lezen. Of je kunt hem hier direct kopen. 

4. Ik heb een oude racefiets, en wil graag een nieuwe voorvork. Welke heb ik nodig?

Over het algemeen heb je een voorvork van 1¨ (1 inch) nodig, ook wel 25,4mm genoemd of met schroefdraad. Wij raden aan om het gedeelte van het frame waar de voorvork past met een schuifmaat (nauwkeurig meetgereedschap) te meten om er zeker van te zijn. Als de doorsnede dus 25,4mm is, heb je een voorvork van 1¨ nodig.

5. Goed allemaal leuk een nieuwe voorvork in mijn fixie, maar hoe zit het met het balhoofd?

Je kunt er vanuit gaan dat over het algemeen voor een racefiets geld dat:

– Voorvorken van 1¨ hebben een balhoofd met schroefdraad nodig.

– Voorvorken van 1 1/8¨ hebben een balhoofd type Ahead nodig.

7. Hoeveel tanden heb ik nodig op het tandwiel van mijn fixie?

Normaliter heb je een tandwiel nodig tussen de 16 en 18 tanden (deze maten zijn gestandaardiseerd). Maar dit heeft ook weer te maken met de crankset van je fiets. Als je crankset groter is dan 46t, dan kun je het beste een 18t tandwiel kiezen, als de crankset kleiner is, kan je voor 16t of 17t gaan. Belangrijkste regel hierbij is, experimenteer totdat jij je fixte lekker vindt rijden.

8. Welke maat band heb ik nodig voor mijn fixie?

Je kunt sowieso banden gebruiken met een maat van 700c (racefiets wiel). De maten van 700×23, 700×25 en 700×28 geven de breedte van elke band aan, 23 is hierbij het dunst en 28 is het breedst. Hoe breder je band, hoe breder het oppervlakte op de weg en dus hoe meer grip je zult hebben.

9. Welke maat binnenband heb ik nodig voor mijn fixie?

Alle binnenbanden zijn, gekeken naar maat en diameter, te combineren met wielen van 700c, racefietswielen. Maar afhankelijk van het profiel van het wiel is de ene of de andere binnenband aan te raden. Algemeen geldt:

– Voor klassieke wielen, zonder profiel, moet de binnenband een ventiel van 30mm of 33mm hebben.

– Als het wiel een profiel van 33mm heeft, moet de binnenband een ventiel van 48mm hebben.

– Als het wiel een profiel van 42mm heeft, moet de binnenband een ventiel van 60mm hebben.

– Voor wielen met een groot profiel, is een binnenband van 80mm nodig, samen met een verlengstuk.

10. Ik wil graag een nieuwe zadelpen voor mijn fixte kopen, welke maat heb ik nodig? 

Ook hier geldt weer, meten is weten. Om er zeker van te zijn dat de zadelpen op je fiets past, raden we aan de exacte maat van het binnenste gedeelte van de buis van het frame (waar de zadelpen ingaat) te meten met een schuifmaat (nauwkeurig meetinstrument). Vervolgens ku je deze maat bestellen.

11. Ik wil graag een nieuw stuur voor mijn fixie. Waar moet ik opletten?

Je moet bij het uitzoeken van een nieuw stuur kijken naar de diameter van je stuurpen. In het algemeen heeft deze een diameter van 24,4mm of 31,8mm. Je moet er zeker van zijn dat de diameter van het stuur hetzelfde is als de diameter van de stuurpen om het stuur zonder problemen te kunnen monteren. Er is ook een derde maat die je soms tegenkomt, namelijk 25,6mm.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een berichtje!