Fietsen in Utrecht leuker door groene golf?

Springlab heeft met het project The Happy Biking Project uitgezocht wat de grootste fietsfrustraties zijn in Utrecht. Meer dan 1500 mensen stemden op wat zij zien als grootste frustratie. Verkeerslichten waren de grootste ergernis, maar er kwamen ook veel reacties over fietsdrukte en bouwputten. Met de uitkomst van het stadsgesprek ‘Fiets’, en met input van de Gemeente Utrecht, het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen en ingenieursbureau Movares is Springlab samen met partners concepten gaan ontwikkelen om deze fietsfrustraties te verminderen en fietsen nog leuker te maken. (Een gedeelte van dit bericht verscheen eerder op DUIC.nl)

Light Companion

Challenge: Hoe kunnen we de doorstroom bij stoplichten leuker maken voor fietsers?
De Light Companion is een concept dat samen met Frolic Studio is ontwikkeld. De ‘Light-Companion’ is een systeem om het fietsverkeer op een eenvoudige en speelse manier door te laten stromen bij stoplichten. Het doel is om fietsers al ver voor een knooppunt te laten anticiperen op een stoplicht en hun snelheid zodanig aan te laten passen zodat ze niet stil hoeven te staan. Op deze manier zal de doorstroom vloeiender en efficiënter zijn. Een soortgelijk idee is ook ontwikkeld in Denemarken waar ze dit al aan het testen zijn. 
Hoe werkt het?
Het enige wat een fietser hoeft te doen is het groene lampje te volgen. De ene keer zal de fietser iets harder moeten fietsen om het groene licht te halen en de andere keer wat langzamer. Met behulp van de Light Companion is het ook mogelijk om een groene golf voor fietsers te creëren zodra een fietser zijn Light Companion blijft volgen.

Happy Biking - Light Companion hi-res

In december maakte het Utrechtse Innovatiebureau Springlab het al bekend, de grootste fietsfrustratie van Utrecht is het verkeerslicht. Het bureau heeft niet stil gezeten en heeft met drie creatieve teams innovatieve oplossingen bedacht voor deze en nog twee andere fietsfrustraties. Meer daarover kun je lezen in dit artikel op duic.nl!

More from Vincent Ariëns
Fixiemag Classics: Raleigh
Wanneer we bezig zijn om een Singlespeed of Fixie te bouwen maken...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *