De fietsbrug van de toekomst

Het is absoluut geen nieuwe idee. Al in 1897 begon de amerikaanse zakenman Horace Dobbins aan wat de eerste fietsbrug ter wereld zou moeten worden. Van Pasadana naar downtown Los Angeles zou een supersnelweg voor fietsen komen. Gebruikers van de brug zouden destijds 10 dollarcent moeten betalen om over de brug te mogen fietsen. Een tolbrug dus. Helaas is de brug er nooit gekomen.

Eerste fietsbrug ter wereld - Fixiemag.com

 

Maar ook in Nederland weten we hoe het moet. Binnenkort verreist in Utrecht de ‘rabobrug’. Een fietsbrug die je over alle Utrechtse treinsporen van het westelijk deel van de stad recht in het centrum moet brengen. De totale lengte wordt circa 275 meter en loopt vanaf de Croeselaan over het spoor richting het Moreelsepark. De breedte is circa 10 meter. Kenmerkend voor de brug is de rij ‘ijzerbomen’ op de brug. De verwachtte start van de bouw van de brug is in 2015, de oplevering in 2016. Daar wil je toch overheen fietsen? 

rabobrug utrecht - Fixiemag.com

 

Maar als je daarmee dacht dat je over de gaafste brug ter wereld kan fietsen heb je het mis. In Londen ligt namelijk een heel ander plan klaar. Meer dan 220 (!) kilometer aan zwevende fietspaden. Niet voor niets wordt het project de SkyCycle genoemd. Norman Foster is de architect en hij legt in de The Guardian  uit dat het fietspad meer dan tweehonderd toeganswegen moet kregen en vijftien meter breed wordt. Bij elkaar verbinden tien verschillende routes de stadsdelen met elkaar die allemaal 12.000 fietsers per uur aan kunnen. De gemiddelde reisduur zou hiermee afnemen met ongeveer 29 minuten. Volgens de ontwerpers. We zijn benieuwd, mocht hij er ooit komen dan reizen we zeker af om hem te proberen!

UPDATE 14-4-2014 Mocht je toevallig binnenkort in Kopenhagen op de fiets stappen vergeet dan niet over de Cykelslangen (Fiets slang) te fietsen. Een prachtige fietsbrug die zojuist geopend. In Kopenhagen zijn meer mensen dan fietesn en 40% van deze mensen pakt de fiets naar zijn werk. Het drukste fietspad ter wereld kun je er ook vinden, meer dan 40.000 fietsers passeren daar per dag. De 700 meter lange fietsbrug moet de rit naar het werk in Kopenhagen een stuk aangenamer maken. Wij vinden hem gaaf!

cykelslangen - fixiemag.com

More from Vincent Ariëns
VRZ-2 met 3D geprinte lugs
Ralf Holleis ontwikkelde (alweer een jaar gelden) een baanfiets frame met daarin...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *