- Verwacht ijs vooral op plekken waar het zonlicht niet komt. Bijvoorbeeld in de schaduw van een gebouw.
- Verwacht ijs vooral vroeg in de ochtend of als de zon onder is.
- Verwacht ijs op en onder bruggen en viaducten. Koude lucht stroomt namelijk onder en boven het wegdek en koelt smeltende sneeuw of regen snel af. Daarnaast is er vaak schaduw onder een brug waardoor een weg die eronder door leid ook langer bevroren blijft.
In het Engels wordt de term ‘black ice’ vaak gebruikt. Dit is een heel dun laagje ijs wat zich zonder luchtbellen op het wegdek vormt. Hierdoor is het erg slecht te zien. Hou hier rekening mee. ‘Black ice’ reflecteert licht wel goed. Als de weg voor je voor het grootste deel dof is en je ziet een stuk wegdek glimmen, dan kan je er vanuit gaan dat zich daar ijs heeft gevormd.
Kijk daarnaast goed vooruit. Zie je plassen water die bevroren zijn? Dan weet je dat het oppassen geblazen is. Een nog duidelijkere indicatie is, als een fietser voor jou begint te glijden. Dan weet je sowieso dat daar ijs ligt.
Soms is het te laat en kom je op een glad stuk wegdek terecht. Dit hoeft niet te betekenen dat je gaat vallen. Wat kan je doen om dit te voorkomen?
- Hou je stuur recht. Het is heel belangrijk in een recht baan te blijven glijden. Zodra je het stuur hard keert ga je onderuit.
- Ga niet remmen, zeker niet met een voorrem. Hierdoor ga je slippen en val je snel.
- Probeer te zien waar het gladde ijs ophoud en beweeg die kant op indien mogelijk. Zorg dat je zo snel mogelijk weer grip op het wegdek hebt zodat je jou weg kan vervolgen.
- Zet je voeten gerust op de grond. Zo heb je meer stabiliteit en kan je beter corrigeren.
Natuurlijk kan het gebeuren dat je valt. Je zag het ijs niet en “Hoppa!” daar ga je. Hoe val je nou zonder jezelf (of je fiets) overmatig te bezeren?
- Strek nooit je arm uit. Dit zorgt ervoor dat al je gewicht op je hand en pols terecht komt. Hierdoor breek je botten.
- Hou je arm (gebogen, niet volledig gestrekt) tussen je hoofd en het wegdek. Je hoofd is het kwetsbaarste element bij een valpartij. Een gebroken arm duurt zo’n 6 weken voor hij herstelt is. Een gebroken schedel heeft veel meer gevolgen.
- Probeer richting de stoep te vallen en niet richting de andere weghelft. Moet je kiezen tussen fietspad en autoweg? Kies dan het fietspad. De reden is dat iemand die van voor of achter komt dan niet over jou heen rijdt.
Ondanks alle tips gebeurt het ons ook nog wel eens dat we vallen. Het hoort bij het leven en het zorgt ervoor dat je af en toe een nieuwe broek kan kopen en goede verhalen hebt op het werk. Geniet vooral van het fietsen en de heldere dagen.
Veel rijplezier.
Natuurlijk al een veelbesproken onderwerp, maar bij glad weer is een fietshelm geen slecht idee. IJs zorgt vaak voor heel plotselinge valpartijen, waarbij je slecht je val kunt breken. Een helm is dan het verschil tussen ongemak en serieus letsel. Zeker in de winter is een witte of felgekleurde helm goed zichtbaar voor ander verkeer. Tot slot: omgaan met winterse omstandigheden heeft ook gevolgen voor je fiets: pekel. Er wordt tot ver in het voorjaar gestrooid. Misschien goed om daar ook eens een blog aan te besteden?