Voorkom diefstal van je fiets

Ik krijg vaak de vraag hoe iemand het beste zijn of haar fiets op slot kan zetten. Niet alleen mijn klanten vragen dat maar eigenlijk iedereen die een beetje gesteld is op zijn/haar fiets. Helaas is er geen magische truc. Echter; Mijn fiets is in drie jaar tijd nooit gestolen en dat heeft wel zijn redenen.

Allereerst is er de video van Hal Ruzal, mede-oprichter van Bicycle Habitat. Hij maakt al veel duidelijk. Hieronder kort een samenvatting.

 • Alles begint met een goed slot.
  Ga niet naar de Action maar haal je slot bij een fietsenmaker en vraag om advies. Ja, een goed kettingslot kost minimaal 60 euro, maar je doet er gerust je leven lang mee. Kopen dus!
 • Twee sloten is beter dan één.
  Kijk de video en je snapt waarom.
 • Zet je fiets altijd ergens aan vast.
  Beeld je in wanneer jouw fiets vastzit aan het fietsenrek met een ketting en de fiets ernaast alleen op slot staat met een ringslot. Welke fiets zou eerder meegenomen worden door de plaatselijke junk?
 • Zet je fiets altijd op slot.
  Het klinkt misschien gek maar zet je fiets altijd op slot, ook als je even ‘snel’ de bakker in gaat. Het overgrote deel van de diefstallen zijn gelegenheidsdiefstallen. Gepleegd door studenten en dergelijke die een nieuwe stationsfiets zoeken. Zij zoeken altijd naar die ene fiets met het sleuteltje er nog in.
 • Let op de locatie.
  Ook dit wordt uitgelegd in de video. Parkeer je fiets in een ‘veilige’ omgeving.
More from Bram de Rooij
Tour kunst
Nog enkele dagen en dan strijkt de Tour de France neer in...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *