Interview met Bob Schiller van Epo bicycles

Vier jaar geleden kreeg Bob een oude racefiets van zijn vader. De inspiratie tot EPO bicycles. De kenners zullen zijn fietsontwerp wellicht al kennen. We spraken met hem af bij ‘Eindhoven’ een winkeltje in Utrecht aan de Oudegracht. In de vorige post schreven we over zijn ontwerp wat veel aandacht kreeg op verschillende blogs. Wij vroegen ons echter af hoe het nou verder gaat. Wat is het verhaal achter EPO Bicycle en Bob Schiller en wat zijn de concrete plannen die op tafel liggen?

De liefde voor fietsen begon bij Bob zoals gezegd een jaar of vier geleden. Hij was net begonnen aan zijn studie op de Design Academy in Eindhoven. Daar zag hij veel mensen op oude racefietsjes rijden en begon zelf ook op de oude racefiets van zijn vader te rijden. Binnen no-time stond zijn atelier vol met fietsen, frames en onderdelen. Hij had de ruimte en de lol om fietsjes om te bouwen. Onlangs heeft Bob veel van zijn fietsen weg gedaan, maar wielrent nog wel en heeft een opvouwbare mountainbike voor het vele reizen met de trein.

Op de Design Academy kon hij voor zijn Graduate Project zelf een opdracht formuleren. Als fietsfanaat vond Bob het jammer dat vele fietsen in het Verre Oosten gemaakt worden (en tegenwoordig steeds meer in Polen en Turkije). Wat je misschien niet wist is dat Nederland vroeger bol stond van de kleine en grote fietsenbouwers ook de bekende merken maakten hun fietsen in Nederland. Waarom een fiets zover weg maken als je er hier op gaat fietsen? Bob zijn uitdaging werd om een ontwerp te maken wat gemakkelijk en betaalbaar in Nederland geproduceerd kon worden. Zijn idee is dus begonnen vanuit een productietechniek en daar heeft hij, naar onze mening, een retestrak ontwerp voor gemaakt.

Op dit moment is Bob zijn ontwerp klaar aan het maken voor een grotere productieserie. Zo zitten er een aantal details in het ontwerp die straks niet handig zijn. De laatste aanpassingen in het ontwerp worden gemaakt en de zoektocht en gesprekken met investeerders zijn in volle gang. De innovatieve vorm van het frame maken de krachtberekeningen nog lastig. In het huidige model zitten namelijk stiekem nog buizen verstopt om het frame sterk genoeg te krijgen. Het geproduceerde model moet alleen uit geperst materiaal gemaakt worden. We zijn benieuwd naar de uiteindelijke berekeningen en het resultaat.

We kunnen vast verklappen dat we in 2015 meer gaan horen van Bob. Wat we in ieder geval mogen vertellen van Bob is dat we in 2015 toch wel echt meer kunnen verwachten van EPO. Zo liet Bob ook al weten dat het frame zich makkelijk leent om accu’s in kwijt te kunnen.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot we een eerste productie model kunnen testen en mogen bewonderen!

More from Thijs Kremers
Lastig fietsen met een lange rok!
Als fixed gear rijder is het natuurlijk iedere morgen weer een lastige...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *